Nieuws

2e paasdag ─ lammetjes aaidag

Evenals voorgaande jaren wil de stichting Frelu stal ook dit jaar weer de lammetjes aaidag houden en wel op maandag 1 april. Er moeten van de week nog meer lammetjes geboren worden. De aaidag is van 10.00uur tot 15.00 uur.

Kalfjes geboren

25 april j.l. was er een koe tochtig, dus moest er geïnsemineerd worden, terwijl de inseminator bezig was, bleek er nog een koe tochtig te zijn, deze ook gelijk geïnsemineerd, zodat we 28 januari 2024 2 kalfjes konden verwachten . Onze blaarkopkoe was vorig jaar 10 dagen voor de plandatum bevallen, dus het was zaak om alles vroeg in de gaten te houden. De 10 dagen verstreken ─ geen kalf ─, maar 5 dagen voor plandatum gaf zij aan dat de geboorte aanstaande was. Heel de middag onrustig, om 17.00 uur ging ze liggen, er was een klein probleem, wat door ons opgelost werd, waardoor de bevalling voorspoedig verliep. Het is het 34e kalf bij ons geboren en kreeg de naam Margje.

Koe 2 de Friese roodbont gaf zich niet zomaar gewonnen. Dinsdag-middag werd met hulp van de dierenarts en 3 personen na een half uur haar eerste koe-kalfje Stella geboren. Wij nodigen u uit om te komen kijken, let op openings- tijden. U kunt ons vinden nabij begraafplaats.

Een kalfje; zomaar?

Praktijk-geval: bevalling Friese roodbonte koe Geeske. Marathon stal zitten, ─nou jaaaa zitten─. Ik zal bij het begin beginnen, vrijdags ( 30/10 ) moest Geeske afkalven ( 280 dagen ). Wij waren samen in de stal aanwezig, we stonden bij de koe en opeens ging dat kalf me tekeer, niet normaal, ik zei tegen de ander ─ dit is niet goed hoor─, nou waarom niet, nee een kalf zie je zelden bewegen en zo helemaal niet, ik heb dat 1x eerder gezien, alsof ze in doodsnood zitten, en dat was de vorige keer inderdaad het geval. Zaterdagmorgens de dierenarts gebeld, ik was erg ongerust, de vervangende arts ( vrouwelijk, niets mis mee ) kwam er aan, gevoeld, het leefde nog, alles prima, moest geduld hebben. We hebben vele uren in de stal gezeten, ook s’nachts gekeken. De zondag en maandag, ik onrustig , de koe ook, maar er gebeurde niets. ─ Nu komt het─ maandagavonds om 20.45 uur naar de stal en weer het idee geven, nu gaat het beginnen, maar nee hoor, dan weer een poos niets, het werd 01.00 uur ik durfde niet naar huis, veronderstel je, net thuis ook geen rust. Koe staan, 2x een poepie gedaan (paste in je binnenzak ) wat eten en na 7 minuten weer liggen, soms helemaal op haar zij maar geen pers-beweging. Na een poosje herhaalde de geschiedenis zich, het was inmiddels 02.30 u, en zo ging dat maar door, keer na keer en veel taai slijm- verlies. Het kalf wordt er links uitgetild Het was 04.00 uur, na de zoveelste maal waren het weeën geworden , ik zei ─ ik ga eerst maar eens kijken ─, deed de kling iets open en zag iets blauws ( leek het tongetje ) dan maar eens voelen en pats het was de waterblaas. De dierenarts gebeld, deze gaf mij instructies, bij geen verandering nog een keer bellen, dat gebeurde om 05.00 uur. Dierenarts om 05.30 u gearriveerd en die dook er tot zijn schouder in, zoals ik 1 pootje voelde en verderop nog 1 pootje, welke?? voelde de dierenarts hetzelfde en zei ─ wat is dit een rare ligging─, nog nooit meegemaakt, de kop lag achterover, diep in de baarmoeder en met geen mogelijkheid in een goede positie te krijgen. De enige oplossing was een keizersnee, toe maar, ook een keer meegemaakt. De arts zei ─ wat is dit een ontzettend makke koe─, het kalf kwam met de eerste poging met zijn voorpoot uit de kling (vulva) en nu met de keizersnee onder de pens door naar buiten, Alsof er niets gebeurd is maar ondanks dagen afzien, al het getob, tijdverlies het er toch levend uit gekregen. We hebben het kalf aan de speen gezet, heel het kraamhok schoon gemaakt, de koeien gevoerd en naar huis. We schrijven 07.45 uur. Zowel koe als kalf hebben 1½ week voor pampus gelegen. Na 5 dagen melde een liefhebber dat die het kalfje wilde kopen en is zodoende 2 januari 2021 naar Dokkum verhuist.